Skoledebatter, eller rettere sagt, debatter om skolevesen, er noe som man kan ta seg til med jevne mellomrom. Som regel er det mye tomt snakk fra folk i politikken i Norge, som ikke helt vet hva de snekker om, og ikke helt vet hva de skal forandre. Det eneste de er sikre på, er at alt må reformeres.
Næringslivslederen Kristian Siem har derimot noen interesante synspunkter å komme med, på grunnlag av at hans barn har gått på skole i Storbritannia.
Han peker på en stor svakhet i tankegangen rundt skole i Norge, hvor de svakeste elevene med minst evner, får en undervisning som er skreddersydd for deres behov, mens alle andre ikke unnes dette privilegiet, og behandles som kveg som skal gjennom den samme prosedyren.
Nå er det faktisk slik at hver elev i Norge har krav på tilpasset undervisning. Problemet er at det ikke er praktisk gjennomførbart, fordi det blir for dyrt.
Selv om Siem sine kommentarer for det meste lukter av privilegert overklasse-tølper som heller ikke vet hva han snakker om, og later som om markedsmekanismer kan løse ting, kan det være lurt å høre litt på hva han sier, i små doser.